Knysza Wrocławska jest nieco zapomnianym hitem gastronomii ulicznej. Danie to aczkolwiek niezwykle popularne w stolicy Dolnego Śląska ma zupełnie inny, bo orientalny rodowód. Przypuszczalnie knysza – jak wiele dań na Dolnym Śląsku – ma kulturowo wymiksowany rodowód. Bardzo często jest mylona z pitą lub kebabem, mimo że z tymi daniami knyszę łączy wygląd.

Wrocławska knysza – jak powstała

Danie to powstało się we Wrocławiu w latach 90. Rodowód knyszy nie jest udokumentowany. Jak wynika z ustaleń, Wrocławska knysza powstała w jednej z budek ulokowanych na lub przed dworcem PKP we Wrocławiu. Od tego momentu knysze były obowiązkową częścią oferty wrocławskich dworców i ulicznych budek z fast foodami.

Skąd wzięła się knysza?

knysza we wrocławiuKnyszę zaczęto sprzedawać we Wrocławiu na początku lat 90. Bardzo szybko danie to przypadło do gustu nie tylko Wrocławian, ale także odwiedzającym je turystom. Prawdopodobnie nazwa knysza pochodzi od nazwy miejscowości Knyszyna. Zdaniem jednak innych osób nazwa nawiązuje do regionalnego, bardzo popularnego na kresach wschodnich dania, jakim są knysze. Te z Knyszyn mają bardzo mało wspólnego z knyszą podawaną we Wrocławiu. Jest to rodzaj pierożków napełnionych bardzo różnym farszem: mięsnym, grzybowym czy z kapusty. W odróżnieniu jednak od polskich pierogów, knysze piecze się, a nie gotuje. Potrawa ta jest znana w wielu kuchniach europejskich, zawędrowała także za ocean. Jeśli nawet wrocławska knysza ma niewiele wspólnego z tą z Knyszyna, jest to z pewnością jedno z dań, które urosły do regionalnych na Dolnym Śląsku. Wrocławska knysza jest prawdziwie rodzimym wynalazkiem, który w stolicy Dolnego Śląska ma ogromną liczbę amatorów.

 

 

składniki knyszy wrocławskiejKnysza – podstawą jest bułka

W knyszy bardzo ważna jest bułka. Powinna mieć trójkątny lub półokrągły kształt i być gruba. Po tym między innymi mieszkańcy innych regionów Polski, którzy odwiedzą Wrocław i zechcą posilić się knyszą rozpoznają ją od pity.

Wypełnienie knyszy

Najczęściej knysza jest daniem mięsnym. Mięso nie jest jednak opiekane na ruszcie, to rodzaj kotleta. Oprócz/zamiast kotleta w knyszy mogą znaleźć się takie rzeczy jak: parówki, plaster sera, gyros, tuńczyk. Knysza występuje również w wersji bez mięsnej. Skład knyszy jest bliżej nieokreślony. Wszystko zależy od miejsca gdzie się ją spożywa. Tu wszystko zależy od punktu. W kilku punktach dostaniecie wspaniałe, bogate knysze a w innych przeciętne lub niesmaczne. Niestety coraz trudniej trafić na dobrą knyszę. Jednak jest światełko w tunelu ale o tym później.

Warzywa i sosy w knyszy

W środku bułki stosowane były takie warzywa:

  • ogórek,
  • pomidor,
  • cieniutko poszatkowana czerwona i biała kapusta,
  • kapusta kiszona,
  • kukurydza konserwowa,
  • marchewka,
  • cebula surowa i prażona,
  • papryka,
  • sałata,
  • ogórek kiszony.

Knysza zwieńczona jest sosem – najczęściej czosnkowym lub majonezowym i obowiązkowo prażoną cebulką. Knysza, która dzisiaj sprzedawana jest w ulicznych budkach z fast foodem we Wrocławiu dostępna jest także w wersji wegetariańskiej. Środek bułki w tym przypadku wypełniony jest wyłącznie świeżymi warzywami. Warzywa również polewane są sosem. Czasem sprzedawane są knysze z serem. Wiele osób podkreśla, że największą zaletą knyszy – w wersji z mięsem lub wegetariańskiej – jest to, że można się nią naprawdę bardzo porządnie najeść. Miłośnicy tego prostego, ale smacznego dania podkreślają, że prawdziwej wrocławskiej knyszy nie można przygotowywać napełniają bułkę gyrosem czy kebabem. Ku wielkiemu żalowi mieszkańców Wrocławia coraz mniej jest miejsc, w których można zjeść knyszę. Najlepsza knysza podobna od samego początku pojawienia się jej we Wrocławiu była podawana na Dworcu Głównym, niestety teraz dworzec jest ostatnim miejscem w którym zjecie dobrą knyszę. Niestety, ale dworcowe knysze są teraz robione bez serca. Gotowe sosy i kotlety psują to danie totalnie.

Gdzie zjeść najlepszą knyszę we Wrocławiu?

najlepsza knysza wrocławska weigla róg ślężnej

Najlepsza knysza Wrocławska ul. Weigla róg Ślężnej.

Najlepsza knysza we Wrocławiu, sprawdziliśmy i z pełnym spokojem możemy polecić miejsce na rogu ulicy Weigla i Ślężnej. Tam znajduje się budka/przyczepa, w której powstają pyszne knysze. Sprawdzaliśmy wielokrotnie. Knysze są duże, mają urozmaicony skład warzywny, który jest okraszony sosem własnej produkcji. Kotlet w knyszy na Weigla jest przygotowywany na miejscu, co jest już rzadkością.

Właścicielka budki przy Weigla wie jak powinna wyglądać Wrocławska knysza, sprzedaje knysze od 1995 roku. Pierwsze kroki w dogadzaniu głodnym Wrocławianom i przyjezdnym, stawiała w punkcie gastronomicznym znajdującym się w okolicy zegara przy dworcu PKP. Tam od 1995 do remontu dworca prowadziła 2 punkty, kolejne na dworcu PKS i placu Grunwaldzkim.

Poniżej znajduje się mapa z lokalizacją gdzie we Wrocławiu zdjęcie pyszną knyszę.