Gryfy – mityczne zwierzęta w postaci ciała lwa z głową i skrzydłami orła – są patronami jednej z kamienic na wrocławskim rynku. Kamienica Pod Gryfami (Haus Unter den Greifen) to wzniesiona pod koniec XVI wieku kamienica znajdująca się pod adresem Rynek 2.

 

Znajdująca się na wrocławskim rynku Kamienica Pod Gryfami ma kolor beżowy. Od razu przyciąga uwagę swoją fasadą. Możemy zobaczyć ma niej cztery pary zwierząt heraldycznych, które reprezentują fundatorów przebudowy kamienicy. Zwierzęta te mają formę płaskorzeźb znajdujących się na zwężającej się ku górze fasadzie.

 

Zwierzęta heraldyczne na kamienicy

Gryfy odnoszą się do herbu rodu von Költsch. Lwy mogą pochodzić z herbu Wrocławia lub z herbu Brugii, z której ponoć pochodził fundator przebudowy. Kolejne zwierzęta to orły, które trzymają w łapach tarcze herbowe Apolonii von Turnau – żony właściciela kamienic, a nad nimi możemy zobaczyć pelikany, które również pochodzą z jej herbu.

 

Od około 1681 roku budynek był w rękach spadkobierców Conrada Költscha, natomiast od 1761 roku właścicielem był Ernst Gottfried Stöckel. W wieku XIX należała ona do Issaka Guffmanna. W kamienicy działała instytucja dobroczynna o nazwie Költzische Fundation.

 

Historia Kamienicy Pod Gryfami

Najwcześniejsze wzmianki o Kamienicy Pod Gryfami pochodzą z końca XVI wieku. W latach osiemdziesiątych znalazły się informacje o przebudowie kamienicy w stylu manieryzmu. Za projekt odpowiedzialny był architekt Friedrich Gross. Wtedy też powstał obecny portal autorstwa Gerharda Hendrika.

 

W XVII wieku miała miejsce następna przebudowa kamienicy. W tym czasie na dziedzińcu powstała arkada z toskańską kolumną, która wspierała galerię piętra. Zainstalowano lustra podokienne oraz przerobiono poddasze na pomieszczenia mieszkalne.

 

W kolejnych wiekach zmieniano wygląd fasady kamienicy, między innymi omurowano jej balustradę, zmieniono detale. W 1935 roku kamienicy przywrócono jej manierystyczny wygląd. Podczas remontu z 1960 roku rozebrano galerię drugiego piętra i oficyny. Galerię na pierwszym piętrze przekształcono w otwarty taras z barokową balustradą.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress