Jak wygląda pizza idealna? Zacznijmy od ciasta – cieniutkie jak papier,  ale z puszystymi, pięknie wyrośniętymi brzegami. Sos pomidorowy urzeka mariażem słodkich i kwaśnych nut, a mozzarella – mlecznym smakiem i aksamitną konsystencją. Kropką nad „i” są dodatki: wysokiej jakości i dokładnie takie, jakie lubisz. Najlepsza pizza we Wrocławiu – podpowiadamy, gdzie we Wrocławiu zjecie pizzę, która urzeka smakiem.

Najlepsza pizza we Wrocławiu Pizza Pany: nadodrzański fenomen

Niewielki lokal, leżący na pograniczu Nadodrza i ścisłego centrum, jest lokalną mekką najlepszej pizzy we Wrocławiu. Niech nieco wysłużony wystrój Was nie zwiedzie – w rękach tutejszych pizzaiolo powstają prawdziwe, kulinarne cudeńka. Karta, nieco wbrew obecnym trendom, jest długa, a wybór wariacji naprawdę spory. Podstawę stanowią klasyczne placki z sosem pomidorowym, ale dla fanów kremowych nut znajdzie się również kilka na bazie śmietanowej. Do faworytów zdecydowanie należą placki z n’dują, czyli wyjątkowo pikantną i aromatyczną kiełbasą. Pozycją, na którą także warto zwrócić uwagę, są foccacie. To nieco mniejsza i lżejsza wersja klasycznych placków, ale bez sosu i z górą świeżych dodatków. W parze z pizzą w Pizza Pany idą oliwy własnej produkcji. Na wózeczku przy ladzie znajdziecie baterię butelek, w których pływają ząbki czosnku, suszone papryczki naprawdę ostrego chilli i skórki z parmezanu.

Najlepsza pizza we Wrocławiu: Do Brusco na pizzę i Lambrusco

Brusco to lokal, który przeszedł drogę od rozchwytywanego foodtrucka do bezpiecznej przystani dla fanów kuchni włoskiej. Królową karty bezapelacyjnie pozostaje pizza, ale wraz z upływem lat do menu dołączyły również makarony oraz hojnie nadziane dodatkami włoskie kanapki panzerotti. Tutejsze ciasto na pizzę należy do wyjątkowo delikatnych, natomiast w sosie pomidorowym górę nad słodkością bierze orzeźwiająca kwasowość. Balansu całości dodają wyraziste dodatki – tutejszym klasykiem jest pizza Blu, na której pierwsze skrzypce gra gorgonzola, a wraz z nią jalapeno i chutney z czerwonej cebuli. Zjecie tu także wyjątkowo udaną Margheritę z buffalą, czyli mozzarellą z bawolego mleka, którą wyróżniają mocne nuty czosnku. Faworytem wielu jest nieco niekonwencjonalny placek z mozzarellą, chorizo, oliwą chilli i miodem. Niewątpliwym atutem Brusco jest przytulny wystrój ze wspomnianym, efektownym piecem, aksamitnymi kanapami i stosami polan ułożonych przy ścianie. Do pizzy warto zamówić lampkę słodkiego, lekko musującego Lambrusco, czyli wina, od którego restauracja wzięła swą nazwę.

Iggy Pizza: najlepsza pizzeria we Wrocławiu na wyjście z przyjaciółmi

Dla wielu synonimem dobrej pizzerii jest również niewielki, przytulny lokal z drewnianymi meblami, obrusami w kratkę i ogniem buchającym z pieca. Te elementy bez dwóch zdań tworzą atmosferę na romantyczną randkę, ale niekoniecznie na wieczór z grupą przyjaciół. Jeśli będąc we Wrocławiu chcecie zjeść naprawdę świetną pizzę w większym gronie, skierujcie kroki do Iggy Pizza. Przez środek sporego lokalu biegnie duży, drewniany stół, przy którym zmieści się nawet 20 osób, a w parach lub mniejszych grupach usiąść można przy stolikach pod obiema ścianami. Wzrok przyciągają zabawne neony nawiązujące do pizzy i prosecco, a nad całością góruje piec, przy którym uwijają się pizzaiolo. W tutejszej karcie również znajdziecie podział na pizze Rossa (z sosem pomidorowym) i Bianca (ze śmietanową bazą) pełne brzmiących z włoska składników. Jako jedno z niewielu miejsc w mieści Iggy Pizza serwuje pizzę z guanciale, czyli plastrami długo marynowanego, wieprzowego podgardla – fani boczku je pokochają. Nigdzie indziej nie zjecie także pizzy z dodatkiem kwiatów lawendy, obecnej w tutejszym menu. Tutejsze placki spełniają wszystkie wymagania ideału, a ich brzegi są wyjątkowo wyrośnięte i puszyste – zdecydowanie warto spróbować.

Pizzeria Piec na Szewskiej i Vaffa Napoli: powrót do korzeni

Zestawienie najlepszych pizzerii we Wrocławiu kończymy tą, która jako pierwsza wyznaczała trendy. Piec na Szewskiej bez przesady nazwać można kultowym – to właśnie tu już kilkanaście lat temu można było zjeść placki w autentycznie włoskim stylu. Skromnie, niemal purytańsko urządzony lokal świetnie oddaje autentyzm tutejszej kuchni, a kolejka oczekujących na miejsce jest tu częstym widokiem. Tutejsza pizza niezmiennie od lat jest fenomenalna, a w obszernym menu coś dla siebie znajdą przede wszystkim fani klasyki spod znaku salami, rukoli i szynki parmeńskiej. Z biegiem czasu Piec na Szewskiej dorobił się młodszej, modniejszej siostry – pizzerii Vaffa Napoli zlokalizowanej przy ulicy Włodkowica. Tutejsza pizza jest równie dobra, a lokal dostosowany do gustów nieco bardziej wymagających gości. Nie inaczej jest z menu, gdzie nie brak bardziej fantazyjnych propozycji, aczkolwiek bez placków typu bianco. Wspólne dla obu lokali pozostają też kolejki, które ustawiają się do Vaffy szczególnie latem. Czekanie jednak popłaca – zdaniem wielu wrocławian to właśnie tu serwuje się najlepszą pizzę w mieście.