To, co jemy, znacząco wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Wybór posiłków i ich składników jest więc bardzo ważny. Wyborowi produktów spożywczych, a także ich łączeniu trzeba poświęcić wiele czasu i uwagi. Pozwoli to dostarczyć do organizmu najważniejszych mikro- i makro składników oraz witamin. Okazuje się jednak, że brak wiedzy w zakresie dietetyki może utrudnić skomponowanie właściwego jadłospisu. Aby więc jeść zdrowo, warto skorzystać z cateringu dietetycznego. Jak go wybrać?

Dieta – jak wpływa na nasze zdrowie?

To, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także umysł. Właściwa dieta zapewnia organizmowi szeroką gamę niezbędnych składników odżywczych, które wspomagają funkcjonowanie układów np. odpornościowego, nerwowego czy krwionośnego. Zestaw właściwych witamin, minerałów i makroskładników sprawia, że organizm ma siłę do bronienia się przed chorobami i infekcjami, a także energię do działania. Właściwa dieta to także paliwo dla naszego mózgu, który odżywiony lepiej zapamiętuje, koncentruje się i uczy. Co więcej, odżywiony mózg produkuje też większą ilość serotoniny, co wpływa na lepsze samopoczucie i przypływ sił witalnych. Zdrowe nawyki żywieniowe pozytywnie wpływają na wygląd ciała (zapobiegają otyłości i nadwadze), kondycję fizyczną, aktywność i sprawność seksualną, zdrowie intymne, skuteczność w radzeniu sobie ze stresem, sprawność intelektualną, kreatywność i produktywność.

Co powinna zawierać dobrze przygotowana dieta?

Zdrowa dieta to przede wszystkim ta zbilansowana i zawierająca wszystkie niezbędne do funkcjonowania organizmu składniki. Ważne jest również, aby jadłospis był urozmaicony, smaczny i dostosowany do potrzeb osoby, która go spożywa. Według najnowszych wytycznych WHO powinien się on składać w:

  • 10-20% białek,
  • 20-35% tłuszczów,
  • 45-65% węglowodanów.

Te proporcje powinna zachować każda dieta zdrowego dorosłego człowieka. Zachowanie tych proporcji należy połączyć z założeniami piramidy żywieniowej. Mówi ona, że podstawą zdrowej diety są warzywa i owoce, których należy spożywać najwięcej. Kolejne miejsca zajmują produkty spożywcze (najlepiej pełnoziarniste), nabiał, mięso, tłuszcze.

Zobacz, zalety cateringu dietetycznego

Samodzielne skomponowanie zdrowej diety nie jest proste. To, dlatego swój jadłospis warto oddać w ręce profesjonalistów z Wrocławia https://fit-catering.pl/catering-dietetyczny-wroclaw/. Tworzą oni zbilansowane posiłki, które zapewniają odpowiednie porcje witamin i minerałów. Dietę z Fit Catering można dostosować do potrzeb własnego organizmu, a także wybrać odpowiednią kaloryczność. Dzięki temu bez problemu będzie można osiągnąć wymarzone efekty np. schudnąć, utrzymać wymarzoną sylwetkę, czy zbudować masę itp. Posiłki komponowane w ramach cateringu dietetycznego Fit Catering zgodne z piramidą żywienia i wytycznymi WHO, zwierają więc świeże porcje warzyw i owoców, zdrowe tłuszcze, produkty mleczne i zbożowe. Co ważne, posiłki dostarczane są codziennie pod wskazany adres, co pozwala zapomnieć o gotowaniu.

Wybieramy firmę cateringową – na co zwrócić uwagę?

Catering dietetyczny to wygodna forma zadbania o zdrowie i dobrą kondycję. Zanim jednak się wybierze dostawce posiłków, warto przeanalizować wszystkie elementy oferty. Plusem będzie szeroki wybór planów dietetycznych i zróżnicowana kaloryczność. Decydując się na firmę cateringową, warto sprawdzić, czy udostępnia menu. Pozwoli to ocenić, czy proponowane dania przypadną nam do gustu. Nie bez znaczenia będzie również obszar dostawy i jej godziny, a także ekologiczne rozwiązania w zakresie np. opakowania.