Poszukiwanie ukrytych skarbów to doskonała zabawa nie tylko dla dzieci. Dreszczyk emocji lubią poczuć też dorośli. Geocaching, czyli szukanie skrzynek z różnymi skarbami, właśnie z tego powoduje jest obecnie tak popularną zabawą na całym świecie. Możemy korzystać z niej też we Wrocławiu.
Geocaching to jedyna w swoim rodzaju zabawa, która polega na poszukiwaniu skrzynek rozmieszczonych w różnych punktach z wykorzystaniem systemu GPS. Pierwsza skrzynka tego rodzaju została ukryta 3 maja 2000 roku w Stanach Zjednoczonych. Zabawa przywędrowała do Polski kilka lat później. Do tej pory na całym terenie Polski ukryto kilka tysięcy różnych skrzynek.
Co jest najlepsze w Geocachingu
Najlepsze w geocachingu jest samo poszukiwanie i towarzyszące mu emocje. Skrzynki najczęściej umieszczane są w miejscach atrakcyjnych pod kątem turystycznym, na przykład w pobliżu zabytków, punktów widokowych, pomników przyrody, w parkach, ale też innych ciekawych lokalizacjach, które związane są z dziejami danych terenów. Do skorzystania z geocachingu potrzebujemy przede wszystkim smartfonu lub innego urządzenia obsługującego GPS. Lokalizacje skrzynek znajdziemy na stronach internetowych www.opencaching.pl lub www.geocaching.com. Najlepsi potrafią wyszukać je tylko po współrzędnych GPS, ale jeżeli mamy z tym problem, możemy skorzystać z podpowiedzi dotyczących ich położenia. Skrzynki pod kątem trudności w odnalezieniu są określane na skali od 1 do 5, przy czym 5 to skrzynki najtrudniejsze w odnalezieniu. Wobec tego najlepiej rozpocząć od najprostszych skrzynek.
Co znajdziemy w skrzynkach do geocachingu? W zależności od ich wielkości to różne upominki, a także dziennik, w którym znalazcy mogą się wpisać. Swoje dokonania możemy też zapisywać w swoim dzienniku internetowym na stronach do geocachingu. Jeżeli będziemy chcieli wziąć jakiś upominek ze skrzynki, powinniśmy w zamian dodać do niej coś od siebie. Z geocachingu możemy korzystać też we Wrocławiu. To świetny pomysł na weekendowy spacer albo urozmaicenie wędrówek w celu bliższego poznania miasta. Warto spróbować!